ما در دنیای واقعی 3 رنگ RGB داریم، وقتی می خواهیم مکانی را تاریک کنیم یا به عبارتی به رنگ مشکی برسیم کافی است همه رنگها را خاموش کنیم و هنگامی که می خواهیم مکانی را روشن کنیم به عبارتی رنگ سفید یا نور سفید را ایجاد کنیم همه رنگها یعنی RGB را روشن میکنیم. در دنیای چاپ رنگهای اصلی از ترکیب رنگهای CMY به دست می آید و رنگ سفید را از کاغذ گرفته و رنگ مشکی را جداگانه اضافه می کنیم که نهایتاً به CMYK می رسیم.
نکته 1: به دلیل اینکه رنگهای اصلی از ترکیب رنگهای CMY به دست می آیند دقیقا با RGB مطابقت ندارند به همین دلیل است که وقتی عکسی با وضعیت RGB به وضعیت CMYK تغییر میکند، تغییر رنگ پدیدار می شود.
نکته 2: رنگ مشکی در چاپ، اگر به تنهایی روی کاغذ یا گلاسه چاپ شود از ترکیب سفیدی کاغذ و مشکی خاکستری پررنگ بدست خواهد آمد که برای جلوگیری از این کار بهتر است درصدی از رنگهای دیگر در زمینه استفاده شود سپس رنگ مشکی روی آنها قرار بگیرد.درصد پیشنهادی ما جهت به دست آوردن مشکی زمینه چنین است:C:70 M:70 Y:70 K:100
برای کارهایی با سایز بزرگ تر از کارت ویزیت این ترکیب صحیح نبوده و بنا به شرایط تغییر پذیر است.
A. اگر زمینه کار کاملاً مشکی باشد ترکیب فوق صحیح است.
B. اگر زمینه طرح دار باشد به گونه ای که در طرح زمینه بیش از 40 درصد رنگ قرمز با ترکیب (C:0 M:100 Y:100 K:0) وجود داشته باشد برای مابقی رنگ مشکی زمینه بهتر است از ترکیب C:70 M:60 Y:60 K:100 استفاده شود.
C. اگر زمینه طرح دار باشد به گونه ای که در طرح زمینه بیش از 40 درصد رنگ سبز با ترکیب (C:100 M:0 Y:100 K:0) وجود داشته باشد بهتر است برای مابقی رنگ مشکی زمینه از ترکیب C:60 M:70 Y:60 K:100 استفاده شود.
چگونگی ساخت رنگ قرمز و طیف مربوط به آن:
بهترین رنگ معمولاًC:0 M: 100 Y:100 K:0 است.
در صورتیکه به رنگ مذکور درصدی ازC اضافه شود رنگ قرمز حالت چرک می شود و اگر C:0و درصدی ازK به آن اضافه شود رنگ به سمت زرشکی می رود. اگر C:0 Y:100 K:0 باشد و بهM درصد بدهیم با افزایش درصدM طیف های مختلف نارنجی به وجود می آید.
چگونگی ساخت رنگ آبی و سورمه ای و طیف های مربوط به آن:
همان طور که میدانیم ترکیب C: 100 M:0 Y:0 K:0 آبی فیروزه ای است. برای به دست آوردن طیف های مختلف آبی کافیست بهK وM درصدهای مختلفی بدهیم به گونه ای که جمع درصدM , K بیشتر از 50 نشود و برای به دست آوردن طیف های مختلف سورمه ای کافیست به K , M درصدهای مختلفی بدهیم به گونه ای که جمع درصد آنها از 100 تجاوز نکند به گونه ای کهM بیش از 70 و K بیش از 30 نشود.
نکته قابل توجه اینست که رنگهایی که از ترکیب دو رنگ M,C با درصد مساوی به وجود می آیند طیف های مختلف یاسی میباشند که به بنفش تیره ختم می شود.
رنگهای ترکیبی:
رنگهای ترکیبی معمولاٌ در چاپ دارای نوسان زیادی می باشد برای اجتناب از این موضوع لازم است اطلاعات خود را در مورد ترکیب رنگ و چگونگی ترکیب آنها افزایش دهیم تا این مشکل را بتوانیم به حداقل ممکن تقلیل دهیم. برای به دست آوردن رنگهای ترکیبی سعی کنید رنگ اول را غالب و رنگ دوم را کمتر از 70 درصد رنگ اول بگیریم و برای درصد رنگ سوم میزان آنرا 10 تا 70 درصد رنگ اول انتخاب کنیم در این حالت بهتر است رنگ چهارم را صفر در نظر بگیرید.
مثال1: C:100 رنگ اول M:70 رنگ دوم K:10 رنگ سوم Y:0 رنگ چهارم
مثال2: M:80 رنگ اول Y:56رنگ دوم C:8 رنگ سوم K:0 رنگ چهارم
نکته 1: هراندازه رنگ سوم به 10 درصد نزدیکتر باشد نوسان چاپ کمتر است.
نکته 1: در انتخاب رنگهای ترکیبی پس از انتخاب رنگ اول رنگهای دیگر می توانند درصد کمتری نسبت به درصد پیشنهادی داشته باشند.
مثال3: C:100 M:50 Y:0 K:5 یا C:8 M:80 Y:30 K:0
نکته 3: اگر رنگی را به شما پیشنهاد دادند و از فرمول بالا پیروی نمی کرد می توانید با استفاده از فرمول بالا رنگی بسیار نزدیک به آن را بسازید.
1. آرم یا لوگو
یکی از مشکلات موجود چاپ نشدن بعضی از قسمتهای آرم می باشد برای رفع این مشکل دقت داشته باشید آرم استفاده شده شما در کارت ویزیت دارای کیفیت مناسب باشد و خطوط آن را بررسی کنید، برای بررسی خطوط آرم روی آن تا انتها Zoom کنید و طبق جدول زیر تصمیم گیری نموده و یا به اصلاح قسمت های مشکل دار بپردازیم.
جـدول
2. کالیبره کردن مانیتور
سیستم رنگی مانیتور RGB است و تصاویر توسط نوری که از آن ساطع می گردد دیده می شوند و سیستم رنگ چاپ CMYK است و از بازگشت نوری که به آن تابیده می شود دیده می شود برای اینکه ما نزدیکترین رنگ چاپ به رنگ مانیتور را داشته باشیم به 2 روش می توان عمل کرد:
تنظیم نور مانیتور:
این کار رنگ مانیتور را به رنگ چاپ نزدیک می کنیم، برای این کار از دستورالعمل تنظیم نور مانیتور استفاده کنید. برای این کار لازم است ابتدا با شرکت فدک تماس گرفته و نمونه چاپ کالیبراسیون و فایل آن را دریافت نمایید و سپس نمونه چاپ را در نور استاندارد قرارداده و فایل آن را درکامپیوتر باز کنید.
سپس با استفاده از تنظیمات RGB مانیتور و BRIGHTNESS ,CONTRAST تصویر مانیتور را به نمونه چاپی نزدیک کنید، برای این کار مانیتور نیز باید قابلیتهای لازم را داشته باشد. به طور مثال مانیتورهای CRT قدیمی که صفحه FLAT ندارند و یا مانیتورهای LCD دارای این قابلیت نمی باشند. در حال حاضر مانیتورهای CRT که صفحه FLAT دارند و مانیتورهای LED دارای این قابلیت می باشند.
نکته 1: با عوض کردن ورژن فتوشاپ خود باید تنظیمات را عوض کنید.
نکته 2: اگر با نرم افزار فتوشاپ کار می کنید و فایل را در آن باز نموده اید و مانیتور را تنظیم کردید، رنگ شما در دیگر نرم افزارها صحیح نمی باشد.
نکته 3: با عوض کردن کارت گرافیک باید تنظیمات را عوض کنید.
تنظیم نور محیط:
نور محیط باید استاندارد باشد و از رنگ های قرمز، آبی، سبز به صورت خاص در آن استفاده نشده باشد و همچنین شدت نور بسیار کم یا بالا نباشد معمولا در کارهای حرفه ای اندازه گیری نور محیط با دستگاه های خاص صورت می پذیرد و برای اینکار استانداردهای خاص خود وجود دارد.
در کارهای حرفه ای تنظیم مانیتور و کالیبره کردن آن با تجهیزات خاص و دستورالعمل های ویژه صورت می پذیرد که در صورت انجام کار حرفه ای لازم است تجهیزات مذکور تهیه و آموزش های لازم آن در این زمینه فرا گرفته شود. اندازه گیری نور محیط نیز در این حالت نیز با دستگاههای اختصاصی خود و روشهای خاص صورت می پذیرد و همچنین محیط های استاندارد از قبل ساخته شده با نورهای مختلف از جمله نور استاندارد، نورهای مختلف فروشگاهی و ... وجود دارد که می توان از آن استفاده نمود.